Autó és motor jogsi blog

 • Tavaszi zsongás

  A tavasz eljövetelét hirdeti a növények virágzása, madarak zsivaja, a rovarok dongása és a motorosok zsongása is.

  Tovább
 • Gyakorlati vizsgámra készülök

  Egyrészt irigyellek, másrészt viszont nem.

  Tovább
 • Tanpályánk – Európa egyetlen fedett rutinpályája

  Budapesten, Pest megyében és vidéken is jellemző, hogy a járműkezelés oktatása „B”-s autó kategóriában, de az „A” motoros kategóriákban is nem megfelelő rutinpályán történik, hanem egyéb, arra kevésbé alkalmas helyeken.

  Tovább
 • Ingyenes lett a KRESZ vizsga?

  Igen is és nem is. Lássuk a részleteket!

  Tovább
 • Elsősegélynélküliséggel ez esélytelenség felé, avagy lenni vagy nem lenni

  Pár nappal ezelőtt, miközben az autósiskola felé autóztam, a rádióban hallottam a hírt: jövőre egyszerűbb lesz a jogosítvány megszerzése, mivel ezentúl nem kell elsősegély vizsgát tenni.

  Lassítanom kellett, hogy jól értsem és azonnal jöttek is a kérdések: Mi van? Ezt nem akarom elhinni!

  Pont azt az ismeretet, amin életek múlhatnak, ezentúl nem szükséges megtanulni? Azt, hogy mit tegyünk, ha sérült, bajba jutott embert látunk, hogyan segítsünk rajta, hogyan mentsük meg az életét?

  Nem kell majd a helyszínt biztosítani, felismerni a vérzésfajtákat, észrevenni, ha nincs légzés, mesterséges légzést alkalmazni, újraéleszteni, stabilan fektetni és még sorolhatnánk…? Lehet, hogy meg sem kell majd állni a balesetnél, hiszen segíteni úgysem fogunk tudni? Akkor mostantól az elsősegély doboz sem lesz kötelező tartozék?

  Gondoltam, nyilván csak valamit valaki megint jól félreértelmezett és már terjeszti is a banális hülyeséget.

  Kicsit utánajártam a dolognak, és megnyugodtam.

  A félreértés abból adódott, hogy régebben a sikeres elsősegély vizsgát igazoló kártyát is be kellett mutatni az NFM-nél/NKH-nál (meg persze az összes vizsgán meg kellett felelni), és csak ezután kaphatta meg a tanuló vizsgaigazolást. Ez a papír alapú vizsgaigazolás feltétele volt a jogosítvány kiadásának.

  Azonban kb. 1-2 éve már nem kell bemenni személyesen a vizsga után az NFM-be/NKH-ba, mivel elektronikus úton átküldik az illetékes nyilvántartó hivatalnak ezt az igazolást. És természetesen átküldik a vöröskeresztes elsősegély vizsga igazolását is.

  Tehát a lényeg: továbbra is kell elsősegélyből eredményes vizsgát tenni, (a tanfolyam továbbra sem kötelező, csupán javasolt) de nem kell ezt a hatóságnak külön bemutatni.

  Köszönjük a médiák szenzációhajhász és felületes tájékoztatását. Ismét sok embert sikerült félreinformálni, remélhetőleg csak rövid időre.

  Czebe Tamás

  iskolavezető, szakoktató
  Vezető Autós-Motoros Iskola