Ha a motorjogsi megszerzése a cél

Itt egy kis áttekintést kaphatsz arról, hogy mire számíthatsz, ha motorjogosítvány a vágyad.

Engedd meg, hogy elöljáróban néhány gondolatot megosszak veled a motoros oktatásról. Sokan azért halogatják a motoros tanfolyam elvégzését, mert félnek, hogy ez nekik úgysem fog sikerülni, mert nehéz megtanulni a kreszt, meg biztos túl nagy és nehéz a motorkerékpár.

A motoros jogosítvány megszerzésénél valóban akadhatnak átmeneti nehézségek, de ezek inkább csak megoldásra váró feladatok és nem megoldhatatlan gondok.

Az e-learning távoktató programmal játszva, könnyen tanulhatod meg a közlekedési ismereteket (kreszt), a járművezetési elméletet, valamint a szerkezeti és üzemeltetési (műszaki) tudnivalókat. A sikeres elméleti vizsgát követi a gyakorlati képzés.

A motoros gyakorlati oktatás a tanulók igényeihez, fizikai alkatához, illetve (amennyiben van ilyen) motoros előéletéhez igazítottan, tehát személyre szabottan  történik.

Ha valaki úgy dönt, hogy egyből a legnagyobb motoros jogosítványt szeretné megszerezni, tehát az A kategória a cél, ebben az esetben az oktatás lépcsőzetesen történik. Ennek lényege, hogy az első alkalommal egy kisebb, könnyebben kezelhető A1 kategóriás 125 cm3 motoron ismerkedhetsz a motorozás szépségeivel, ily módon hamarabb, csalódások nélkül sajátíthatod el a megfelelő járműkezelést. Amikor a kisebb motorkerékpárt már biztonságosan megülöd, következik a nagyobb,  250 cm3-es, majd végül az A kategóriás 600 cm3-es, amivel ezt követően a tanfolyam végéig gyakorolhatsz, illetve amellyel motoros vizsgát tehetsz. Ennek a módszernek az előnye nem csupán a gyorsabb fejlődésben és a biztonságosabb gyakorlásban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy így lehetőséged nyílik több motorkerékpár kipróbálására is.

A sikerélmény katalizátorként hat a fejlődésre.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen kategóriára szeretnél vizsgázni (minden kockázat és költség nélkül), egyszer a tanfolyam megkezdése előtt gyere ki a rutinpályára, ülj rá a motorokra és így, közösen meg tudjuk beszélni, hogy melyik kategória volna számodra a legideálisabb.

Még egy jó tanácsom lenne a számodra mielőtt letennéd a voksodat valamelyik motoros iskola mellett és csalódások érnének:

Jó néhány irreálisan alacsony árakon dolgozó motoros iskolával találkozhatsz a piacon. Csodák ugyan vannak, de ebben az esetben szerintem nincsenek. Ami feltűnően olcsó, az általában silány minőségű is egyben.

Ez nagyon igaz erre a szakmára is. Próbálj meg úgy választani motorosiskolát, hogy mielőtt „bedőlnél” az olcsó árnak, érdeklődj utána (ismerősöktől, netes fórumokon stb.), ki mennyire volt megelégedve a beígért szolgáltatással, az adott motorosiskolával, illetve végül mit kapott.

Minden szezonban nagyon sok csalódott tanuló „menekül” hozzám az első pár rutin óra után, hogy vegyem át őket.
Szerencsére erre van lehetőség, de egy-egy motorosiskolánál „sajátságos” szerződést íratnak alá a jelentkezőkkel, ami megnehezíti az iskolaváltást, sőt, olykor anyagilag is megterheli a tanulókat.

Mindezek ismeretében dönts okosan!

Sok sikert kívánok a motoros jogosítvány megszerzéséhez!
Czebe Tamás, gyakorlati motoros oktató, iskolavezető